Általában 2 főre főzök, így kb. mindig 4 adagos ételeket szoktam elkészíteni, a hozzávalókat is ez alapján fogom megadni.
Ezt az ételt nagyon szeretjük, ugyanis könnyen elkészíthető, így gyorsan kész van és szerintem kifejezetten finom is. Több verzióban is elkészítettem már, de az itt leírt az eddigi legjobb amit próbáltam, de ízlések és pofonok.
A lazac jótékony hatásáról azért egy pár szót írnék. Magas fehérjetartalma (100 grammban kb. 20 gramm fehérje) miatt tökéletes a diétázóknak, és rengeteg energiával lát el.
Aki teheti mindenképp fogyassza, ugyanis nem a legdrágább hal, mégis nagyon egészséges.
Köztudottan nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavat, ami azért is fontos, mert a szervezetünk önmagától nem képes előállítani.
Lényegesen csillapítja az ízületi fájdalmakat és a gyulladásokra is jó hatással bír.
Azért figyeljünk oda a vásárlásnál, mert nem mindegyik lazac egyforma.
Szívvédő hatása van, ezt kutatásokkal bizonyították. Akik gyakran fogyasztanak lazacot, náluk kisebb a szív- és érrendszeri problémák kialakulása.
És akkor jöjjön a kedvenc lazacos receptem....
Hozzávalók 4 adaghoz:
● 4 szelet lazac
● 4 db sárga burgonya vagy édesburgonya (el is hagyható)
● 250 g bébispenót
● 12-16 gerezd fokhagyma (ki mennyire szereti)
● 2 nagy fej vöröshagyma vagy fehér hagyma (fehér hagymával finomabb)
● 8 szelet citrom (kb. 1,5 db) lehet vegyesen citrom és lime is
● 200 g zöldborsó
● kevés vaj
● olívabogyó vagy kapribogyó
● friss petrezselyem
● só, bors
Elkészítés:
- Megpucoljuk a burgonyákat, hagymákat és a burgonyát egy tálban kb 3-4 percre berakjuk a mikróba (előfőzzük). Addig a hagymát karikára szeljük, a fokhagymát pedig félbe is vághatjuk, ha nagyobb darabok. A krumplinkat a mikrózás után szintén felkarikázzuk kb. fél cm-es szeletekre.
- Sütőpapírt veszünk elő és a papír közepére halmozzuk a szeletelt burgonyákat, sózzuk, borsozzuk őket, majd erre mehet egy nagy marék bébispenót. A spenótra halmozunk körülbelül egy fél szeletelt (vörös vagy fehér) hagymát, és körbe a fokhagymát.
- A Lazacot (fagyosan) ráhelyezzük a zöldséghalomra és nagyjából 50 gramm zöldborsót(fagyasztottan) köré szórunk. A lazacunk tetejére tegyünk egy kis kanál vajat elkenve, majd picit sózzuk és borsozzuk meg.
- A citrom és/vagy lime szeleteket helyezzük a lazacokra, tetszőlegesen 2-3 szelet, majd szórjunk rá kapribogyót vagy olívabogyót, akár mindkettőt. Legvégül pedig friss petrezselymet szórjunk az egészre.
- A sütőpapír mind a 4 sarkát fogjuk fel középre és tűzzük meg egy fogpiszkálóval, majd körülbelül 15-20 percig süssük 180-200 °C-on. Ha esetleg légkeveréses vagy grillezős a sütőd, akkor a legjobb, ha a sütőpapír már kicsit megbarnul.
- A végén friss petrezselyemmel szórjuk meg az elkészült batyunkat, így jobban harmonizálnak majd a színek.
És az elkészült étel:
Szerintem ez a zöldborsós változat a legfinomabb, mert a lazaccal nagyon jól harmonizál, de aki esetleg nem akar hüvelyes zöldséget enni a diéta miatt, elhagyható.
Remélem tetszett, ha valaki kipróbálja várom a véleményeket és képeket kommentben!