EasyGourmet

Eat Like You Love Yourself

Tapas, azaz a vendégváró falatok

2018. április 23. 16:29 - EasyGourmet

img_20180420_120637_009.jpg

Ha vendégeket vártok és szeretnétek őket elkápráztatni és egyben meghozni az étvágyukat, akkor ez egy nagyon nyerő forma. Előételnek vagy esetleg egy iszogatós estén is ropi és chips helyett/mellett mindenképp ajánlom.

Igaz, hogy kicsit macerásabb az elkészítése, mint megvenni a boltba a rágcsálni valókat majd kiönteni a tálba, de nem feltétlen kell minden verziót elkészíteni. 

Ebben a "receptben" 8 féle tapast mutatok nektek, szerintem mind a 8 kombináció íze tuti, de van, amelyik azért gyorsabban fogyott nálunk is.

Ez az, amit bárki el tud készíteni, a lényege, hogy falatnyi legyen.

Hozzávalók (kb. 8x10 db falatka):

Alap:

● 1 kg szeletelt toast kenyér

● 1 doboz Rama Aero (ha van sós), ez a buborékok miatt, olyan, mintha habosítva lenne 

Díszítéshez:

● 1 db répa

● 1 csokor petrezselyem

● 1 fej lilahagyma

● 5 db koktélparadicsom

● 1 citrom

● 2-3 mini csemeguborka

Feltétek: 

● 1 csomag csirkemellsonka

● 1 csomag chorizo (Tescoban kapható Chrozio Extra) 

● 1-2 konzerv hízott libamáj zsírjában (Tescoban kapható a képen lévő)

● 1 csomag Bresaola (ez is van a Tescoban a finest termékeknél) 

● 10-15 dkg piros pestos sajt (Tesco vagy Interspar sajtpultokban kapható) 

● 1-2 csomag mini mozzarella, esetleg Szarvasi light

● 1 kis üveg zöld pesto, de ez házilag is elkészíthető

● 1 db fekete vagy 1 db vörös kaviár (Capelin, Tescoban kapható→)
          akár mindkettő

● 1 kevés áfonyalekvár

● 2 db tojás

● 1 konzerv tonhal

● 1 ek. majonéz

● 1 fél fej vörös vagy lilahagyma

Ami még kelleni fog:

● 80 db fogpiszkáló

● 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggató

 

 img_20180423_120152_711.jpg

 Elkészítés - összeállítás:

 Először is, ami mindegyik tapasunk alapja lesz, az a kenyér. Fogjunk meg egy szeletet a toast kenyerünkből és egy kb. 3-4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassunk belőle kis köröket. Méret függő, de ha ügyesek vagyunk 3-4 darabnak kell kijönnie, ezeket a kis kenyérkéket egy sütőpapírral bélelt tepsire pakolgathatjuk is szépen.

Nem fog beférni egyszerre a 80-100 db kis kenyérke, így  2-3x fogjuk megpirítani őket a 180°C-os sütőben, amíg kissé aranybarnák nem lesznek.

Ezután kenjük meg a megpirult kenyerek közül, amelyek vajas alapúak lesznek:

Bresaolás 10 db
Csirkemellsonkás 10 db
Chorizos 10 db
Vörös pestos sajtos 10 db

Tehát nagyjából 40 db kenyérkét, azaz a felét kenjünk meg az aeros ramaval, próbáljuk ne teljesen elkenni, hanem egy mokkáskanálnyit rányomni, hogy habos maradjon.

Ezután elkezdhetjük feltétezni és díszíteni:

1. Sonkás:20180423_115642.jpg

Vágjuk a sonkaszeleteket vágjuk félbe, azaz 2 felé, majd ezt is hajtsuk félbe és fordítsuk vissza a a csúcsát, szúrjuk át egy fogpiszkálóval és tűzzük a vajazott kenyérre.

Egy vékony répát tisztítsunk meg és szeljük kb 2-3mm vastag karikákra, illetve a mini csemegeuborkáinkkal is tegyük ezt. 

A sonkaszeletek alá helyezzük 1-1 répa és uborka karikát és meg is lennénk.

2. Chorizos:

Hajtsuk a chorizokat 4 felé, majd helyezzük egy csemegeuborka karikát a tetejére és ezt egy fogpiszkálóval áttűzve nyomjuk az előkészített kenyerünkre. 

Ahová jól mutat, tegyünk egy fél répakarikát és egy kis petrezselymet.

3. Bresaolás:

A bresaola, egy olasz érlelt marhasonka. Nekem az egyik kedvencem, viszonylag drága, mert a Tescoban kapható változatnál egy 10dkg-os csomag körülbelül 1 000 Ft.

Vegyük kis a csomagból a sonkákat és próbáljuk szétszedni őket, kicsit össze lesznek ragadva. Tépjük félbe a szeleteket és kicsit gyűrjük össze, majd tűzzük az aeros kenyérre.

Szeleteljük fel a lilahagymát karikára, amit negyedeljünk és a megtűzött sonka mellé helyezzük. Szerintem önmagában is nagyon jó íze van a sonkának, így nem kell elnyomni más ízekkel, esetleg még/vagy egy negyed koktélparadicsomot is tehetünk mellé, ha szeretnénk.

4. Vörös-pestos sajttal: 20180423_115721.jpg

Ez nagyon egyszerű, a sajtot vágjuk fel 1x1cm-es kockákra, majd tűzzük meg egy fogpiszkálóval. Mellé tehetünk petrezselymet, egy negyed koktélparadicsomot vagy lilahagymát.

Igazából ennél a sajt íze a domináns.

5. Mozzarellás:

Ennél a falatkánál a kenyérkéket (10 db) kenjünk meg a zöldpestoval, majd tűzzük rá a minimozzarellát a fogpiszkálóval.

Helyezzünk mellé egy koktélparadicsomot és kész is. Esetleg ha van otthon rukkola, akkor még egy rukkola szálat elhelyezhetünk a falatokon, ettől még jobb lesz az összhatás.

6. Libamájas: 

Ez egy kicsit különlegesebb tapas, itt az édes sós ízeket kombináljuk. Kenjünk meg a pirított kenyereket (szintén 10 db) egy mokkáskanál áfonyalekvárral /ne legyen túl lekváros/, ha szeretnénk tehetünk mellé egy pici vajat is.

Helyezzünk erre egy teáskanál libamájat majd egy kis lilahagymát és tűzzük meg. A hagyma elhagyható. Petrezselyemmel díszíthetjük a színek miatt.

7. Kaviáros: 20180423_115837.jpg

Igazából ennek az összeállítása a legegyszerűbb.

Kenjük a kenyérre egy teáskanállal kaviárt, majd helyezzük a tetejére egy kis cikkely citromot. 

Egyszerű, de nagyon finom.

8. Tonhalkrémes:

Talán ez az, ami egy kicsit összetettebb, mivel előbb elkészítjük a tonhalkrémet.

Egy nagyon egyszerű verzióját: megfőzzük a 2 db tojást, majd egy tálkába villával összetörjük, rányomunk kb. 2 ek. majonézt és a ráöntjük tonhalkonzerv tartalmát (természetesen előtte az olajat/lét öntsük le róla). Apróra vágjuk a fél fej lila vagy vöröshagymát és szintén beleszórjuk a majonézes tojás és tonhal mellé. Nyomjunk egy kevés citromlevet rá, sózzuk és borsozzuk majd jól keverjük össze. Ha kevés a majonéz, adjunk hozzá még, amíg kenhető állaga nem lesz.

Majd kenjünk meg a kis pirított kenyereinket és helyezzünk a tetejére petrezselymet.

A krémbe is vághatunk aprított petrezselymet, vagy ha van otthon szórhatunk bele vagy a tetejére kapribogyót.

 

Ötletnek még esetleg lehet füstölt lazacos falatkákat vagy garnélásat is készíteni vagy bármilyen egyéb felvágottal kombinálni az előzőeket. 

Aki a tonhalat nem szereti, ő elkészítheti anélkül, citrom lé helyett egy kis mustárral ízesítve tojáskrémnek. 

Tálalásnál próbáljatok figyelni, hogy ne össze vissza rakjátok fel őket. A vendégeknél, barátoknál biztos, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét (ha esetleg nem az lesz mindegyik).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://easygourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr1813856982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása