Ha vendégeket vártok és szeretnétek őket elkápráztatni és egyben meghozni az étvágyukat, akkor ez egy nagyon nyerő forma. Előételnek vagy esetleg egy iszogatós estén is ropi és chips helyett/mellett mindenképp ajánlom.
Igaz, hogy kicsit macerásabb az elkészítése, mint megvenni a boltba a rágcsálni valókat majd kiönteni a tálba, de nem feltétlen kell minden verziót elkészíteni.
Ebben a "receptben" 8 féle tapast mutatok nektek, szerintem mind a 8 kombináció íze tuti, de van, amelyik azért gyorsabban fogyott nálunk is.
Ez az, amit bárki el tud készíteni, a lényege, hogy falatnyi legyen.
Hozzávalók (kb. 8x10 db falatka):
Alap:
● 1 kg szeletelt toast kenyér
● 1 doboz Rama Aero (ha van sós), ez a buborékok miatt, olyan, mintha habosítva lenne
Díszítéshez:
● 1 db répa
● 1 csokor petrezselyem
● 1 fej lilahagyma
● 5 db koktélparadicsom
● 1 citrom
● 2-3 mini csemeguborka
Feltétek:
● 1 csomag csirkemellsonka
● 1 csomag chorizo (Tescoban kapható Chrozio Extra)
● 1-2 konzerv hízott libamáj zsírjában (Tescoban kapható a képen lévő)
● 1 csomag Bresaola (ez is van a Tescoban a finest termékeknél)
● 10-15 dkg piros pestos sajt (Tesco vagy Interspar sajtpultokban kapható)
● 1-2 csomag mini mozzarella, esetleg Szarvasi light
● 1 kis üveg zöld pesto, de ez házilag is elkészíthető
● 1 db fekete vagy 1 db vörös kaviár (Capelin, Tescoban kapható→)
akár mindkettő
● 1 kevés áfonyalekvár
● 2 db tojás
● 1 konzerv tonhal
● 1 ek. majonéz
● 1 fél fej vörös vagy lilahagyma
Ami még kelleni fog:
● 80 db fogpiszkáló
● 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggató
Elkészítés - összeállítás:
Először is, ami mindegyik tapasunk alapja lesz, az a kenyér. Fogjunk meg egy szeletet a toast kenyerünkből és egy kb. 3-4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassunk belőle kis köröket. Méret függő, de ha ügyesek vagyunk 3-4 darabnak kell kijönnie, ezeket a kis kenyérkéket egy sütőpapírral bélelt tepsire pakolgathatjuk is szépen.
Nem fog beférni egyszerre a 80-100 db kis kenyérke, így 2-3x fogjuk megpirítani őket a 180°C-os sütőben, amíg kissé aranybarnák nem lesznek.
Ezután kenjük meg a megpirult kenyerek közül, amelyek vajas alapúak lesznek:
Bresaolás 10 db
Csirkemellsonkás 10 db
Chorizos 10 db
Vörös pestos sajtos 10 db
Tehát nagyjából 40 db kenyérkét, azaz a felét kenjünk meg az aeros ramaval, próbáljuk ne teljesen elkenni, hanem egy mokkáskanálnyit rányomni, hogy habos maradjon.
Ezután elkezdhetjük feltétezni és díszíteni:
1. Sonkás:
Vágjuk a sonkaszeleteket vágjuk félbe, azaz 2 felé, majd ezt is hajtsuk félbe és fordítsuk vissza a a csúcsát, szúrjuk át egy fogpiszkálóval és tűzzük a vajazott kenyérre.
Egy vékony répát tisztítsunk meg és szeljük kb 2-3mm vastag karikákra, illetve a mini csemegeuborkáinkkal is tegyük ezt.
A sonkaszeletek alá helyezzük 1-1 répa és uborka karikát és meg is lennénk.
2. Chorizos:
Hajtsuk a chorizokat 4 felé, majd helyezzük egy csemegeuborka karikát a tetejére és ezt egy fogpiszkálóval áttűzve nyomjuk az előkészített kenyerünkre.
Ahová jól mutat, tegyünk egy fél répakarikát és egy kis petrezselymet.
3. Bresaolás:
A bresaola, egy olasz érlelt marhasonka. Nekem az egyik kedvencem, viszonylag drága, mert a Tescoban kapható változatnál egy 10dkg-os csomag körülbelül 1 000 Ft.
Vegyük kis a csomagból a sonkákat és próbáljuk szétszedni őket, kicsit össze lesznek ragadva. Tépjük félbe a szeleteket és kicsit gyűrjük össze, majd tűzzük az aeros kenyérre.
Szeleteljük fel a lilahagymát karikára, amit negyedeljünk és a megtűzött sonka mellé helyezzük. Szerintem önmagában is nagyon jó íze van a sonkának, így nem kell elnyomni más ízekkel, esetleg még/vagy egy negyed koktélparadicsomot is tehetünk mellé, ha szeretnénk.
4. Vörös-pestos sajttal:
Ez nagyon egyszerű, a sajtot vágjuk fel 1x1cm-es kockákra, majd tűzzük meg egy fogpiszkálóval. Mellé tehetünk petrezselymet, egy negyed koktélparadicsomot vagy lilahagymát.
Igazából ennél a sajt íze a domináns.
5. Mozzarellás:
Ennél a falatkánál a kenyérkéket (10 db) kenjünk meg a zöldpestoval, majd tűzzük rá a minimozzarellát a fogpiszkálóval.
Helyezzünk mellé egy koktélparadicsomot és kész is. Esetleg ha van otthon rukkola, akkor még egy rukkola szálat elhelyezhetünk a falatokon, ettől még jobb lesz az összhatás.
6. Libamájas:
Ez egy kicsit különlegesebb tapas, itt az édes sós ízeket kombináljuk. Kenjünk meg a pirított kenyereket (szintén 10 db) egy mokkáskanál áfonyalekvárral /ne legyen túl lekváros/, ha szeretnénk tehetünk mellé egy pici vajat is.
Helyezzünk erre egy teáskanál libamájat majd egy kis lilahagymát és tűzzük meg. A hagyma elhagyható. Petrezselyemmel díszíthetjük a színek miatt.
7. Kaviáros:
Igazából ennek az összeállítása a legegyszerűbb.
Kenjük a kenyérre egy teáskanállal kaviárt, majd helyezzük a tetejére egy kis cikkely citromot.
Egyszerű, de nagyon finom.
8. Tonhalkrémes:
Talán ez az, ami egy kicsit összetettebb, mivel előbb elkészítjük a tonhalkrémet.
Egy nagyon egyszerű verzióját: megfőzzük a 2 db tojást, majd egy tálkába villával összetörjük, rányomunk kb. 2 ek. majonézt és a ráöntjük tonhalkonzerv tartalmát (természetesen előtte az olajat/lét öntsük le róla). Apróra vágjuk a fél fej lila vagy vöröshagymát és szintén beleszórjuk a majonézes tojás és tonhal mellé. Nyomjunk egy kevés citromlevet rá, sózzuk és borsozzuk majd jól keverjük össze. Ha kevés a majonéz, adjunk hozzá még, amíg kenhető állaga nem lesz.
Majd kenjünk meg a kis pirított kenyereinket és helyezzünk a tetejére petrezselymet.
A krémbe is vághatunk aprított petrezselymet, vagy ha van otthon szórhatunk bele vagy a tetejére kapribogyót.
Ötletnek még esetleg lehet füstölt lazacos falatkákat vagy garnélásat is készíteni vagy bármilyen egyéb felvágottal kombinálni az előzőeket.
Aki a tonhalat nem szereti, ő elkészítheti anélkül, citrom lé helyett egy kis mustárral ízesítve tojáskrémnek.
Tálalásnál próbáljatok figyelni, hogy ne össze vissza rakjátok fel őket. A vendégeknél, barátoknál biztos, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét (ha esetleg nem az lesz mindegyik).
♥