Ez az egyik kedvenc salátám, ugyanis imádom az édes és sós ízek keveredését, aki szintén így van ezzel, annak nagyon fog ízleni. Eddig akárki kóstolta, imádta.
Egy nagyon egyszerű, mégis ízletes saláta, egy könnyű ebédnek vagy akár a diétázóknak vacsorára is szuper.
Királyrákkal szoktam elkészíteni, úgyhogy most egy ilyen receptet osztok meg veletek, de amúgy grillezett csirkemell mellé is jól passzol, ha valaki nem szereti a tengeri dolgokat.
Hozzávalók (2 főre):
Salihoz:
● 1 nagy csomag vagy 2 kicsi salátakeverék, lehetőleg olyan, amibe van rukkola, vagy + rukkola
● 10 dkg márványsajt vagy gorgonzola
● 1 marék dió
● 1 db gránátalma
● 1 csomag aszalt füge vagy 4 db füge
Rákhoz:
● 30-40 dkg királyrák
● 1 fél citrom
● 1 marék friss petrezselyem
● kevés vaj vagy olívaolaj
● 1 gerezd fokhagyma
● só, bors
Elkészítés:
Igazából saláta révén nagyon egyszerű elkészíteni csak néhány instrukciót írnék le, illetve a rák elkészítését.
A Lidlbe szoktam venni a dobozos King prawns cooked & peeled dobozos változatát. →
Nem egy túlvizesedett fajta és viszonylag szépen meg is marad a mérete, illetve elég jó áron van (1300 Ft kb. egy doboz, ami 225 g). Van ízesített, fűszeres változata is, nekem az annyira nem ízlett.
1. Én, személy szerint mindig eltávolítom a rákok farkát, ha kiengedtek, de ez végül is evésnél is megtehető, van aki jobban szereti a farkával együtt tálalni.
2. Készítek egy szószt, felaprítom a maréknyi friss petrezselymet és fél citrom levével összekeverem majd egy csipet sóval és borssal elkeverem és ebbe szórom a rákokat. Kicsit hagyom, hogy beszívják a a citromos szószt.
3. Addig egy serpenyőbe/wokba egy kis vajat vagy olívaolajat hevítünk, és beledobunk egy gerezd (egészben, vagy szeletelve) fokhagymát.
Ha felforrósodott a vaj vagy olaj, mehet bele a rák a citromos lével együtt. Megpörgetjük benne a rákokat 1-2 percig és kész is.
4. Előkészülünk a salátához, a gránátalmát pucoljuk meg, ehhez a legegyszerűbb módszer a skalpolásos, levágjuk a tetejét és látjuk, hogy merre vannak a hártyák. Vágjuk ezek mentén gerezdekre, mint a rendes almát és pattintsuk ki őket a fehér hártyából kézzel vagy kiskanállal. Nagyon finom és hihetetlenül egészséges gyümölcs, ennyi fáradtságot megér.
Érdekességképpen, egy két jótékony hatását megemlíteném:
ღ csökkenti a vércukor szintet, így a cukorbetegnek igen ajánlott a fogyasztása
ღ helyreállítja a szervezet hormon-háztartását
ღ vérnyomáscsökkentő hatása van
ღ vérszegénység ellen tökéletes, ugyanis emeli a hemoglobin szintet
5. A márványsajtot szeljük fel kis 1x1 cm-es kockára, vagy tépkedjünk belőle kisebb darabokat, és igy elég rusztikus formát kapunk, minél intezívebb a sajtunk, annál kisebb darabokat szórjunk majd a salátába. Szerintem a Mizo márványsajt nagyon finom, Tesco és Interspar sajtpultokban kapható.
Vagy a Lidl-ben kapható Lovilio Gorgonzola, ebből két féle egy pikánsabb, karakteresebb és amit én is szoktam venni a Dolce, ez kicsit lágyabb ízű. Ha valaki nem az erős ízű sajtok híve, akkor a Dolcét válassza.
6. A narancsot pucoljuk meg, majd szedjük le róla a hártyát, de ha rajt marad az sem gond, ezután vágjuk őket félbe, hogy több kis narancsdarabot kapjunk.
7. Dióinkat szintén vágjuk félbe, a fügét, amennyiben friss vágjuk 4 felé, ha pedig aszalt, akkor félbe.
Rátok bizom a mennyiségeket, mert én például sok naranccsal , sok sajttal kevés dióval és viszonylag sok fügével szeretem, de ha valamelyik hozzávalót nem szereted el is hagyható.
A salátakeveréket kiöntjük egy salátás tálba, majd rászórjuk a narancsot, gránátalmát, márványsajtot, fügét és a diót.
Kicsit megkeverjük, hogy mindenhová jusson a finomságokból és tálalható is. Tálalásnál törekedjünk, hogy azért a saláta tetején legyen mindenből, a látvány miatt.
A rákot szintén rászórjuk, és ha gondoljuk a megmaradt citromos vajas szószunk akár dressingnek is használható.
Diétába is beilleszthető a megfelelő étkezéskor, de akik nem mondtak le a szénhidrátról, ők zöldfűszeres vajas bagettel is ehetik.
♥